İyi Beslenmenin Sporcuya Sağlayacağı Faydalar
Sporcu sağlık beslenme kurallarına uymalıdır. Öncelikle sporcu yaptığı spora göre sporcu beslenme kategorisi içindeki yerine tespit etmelidir. Çünkü her sporcunun ve her spor dalının kendine göre bir beslenme programı olmalıdır. Sporcunun yaptığı spor, uyguladığı özel egzersizler ve özel çalışmalar göz önüne alınarak sporcu diyet listeleri oluşturulmalıdır.
Sağlıklı beslenmek her birey için gereklidir. İster hiç spor yapmasın isterse de profesyonel bir sporcu olsun. Ancak şu bir gerçek ki spor yapan bireylerin sağlıklarına ve özellikle beslenmelerine daha fazla dikkat etmeleri gerekmektedir. Sporcu sağlıklı beslenme açısından yapmış olduğu antrenmanları, harcadığı eforu ve fiziksel, zihinsel yorgunlukları göz önünde bulunarak sporcu diyet listeleri hazırlamalıdır.
Bireyin fiziksel yapısına uygun olarak yaptığı spor faaliyetlerinin sağlıklı ve sorunsuz devam edebilmesi adına sporcu beslenme kategorisi içindeki besin değerlerine göre, performansı artıracak ek besinleri de mutlaka tüketmelidir. Sporcunun fiziksel özellikleri, cinsiyeti, yaşı gibi temel verilerin ışığından günlük kalori ve protein ihtiyaçları belirlenmelidir. Bu ihtiyaçlarının üzerinden harcanan kalori miktarı üzerinden de alacağı besinler tespit edilmelidir. Yapılan antrenmanların dozu ve özel çalışmalara göre sporcunun alacağı günlük kalori ve protein miktarları tespit edilerek, besin tüketimi gerçekleştirilmelidir. Peki dengeli, sağlıklı sporcu beslenmesinin faydaları neler olacaktır?
Sporcu sağlıklı beslenme kurallarına uyduğunda antrenmanları daha kolay yapacaktır. Her türlü fiziksel egzersiz için vücudun olumlu tepkisi ile karşılaşacaktır.
Sporcu beslenme kategorisi tespiti ile birlikte ilgilendiği ve yaptığı spor dalına ilişkin kas gelişimini oyun konsantrasyonunu daha iyi sağlayacaktır.
Sporcu diyet listeleri içindeki kurallara uyduğunda farklı koşullara da uyum sağlayacaktır. Örneğin mevsim değişiklikleri, yer ve zaman değişiklikleri gibi
Fiziksel gelişiminin sağlanması ve dayanıklı olması yanında sakatlık ve hastalanma riskini de azaltacaktır. Ayrıca sakatlıklar ve hastalıkların iyileşme süresi de daha kısa olacaktır.