Sporcular Günde Kaç Gram Protein Tükmelidir?
Sporcu beslenmesi hakkında biraz araştırma yaptığınızda karşınıza çıkacak temel iki besin öğesi vardır. Biri protein diğeri de kaloridir. Günlük olarak hazırlanan sporcu diyet listeleri günlük kalori ve protein gereksinimine göre listelenir. Burada özellikle vücut geliştirme, yüzme, halter gibi sporlarla uğraşanların günlük protein miktarının tüketimine dikkat etmeleri gerekir. Çünkü protein kas oluşumu ve kasın güçlenmesi için son derece önemli bir besindir. Gerek doğal gıdalar tüketerek gerekse de protein tozları kullanarak bu ihtiyaç giderilebilir.
Sporcular İçin Günlük Protein Miktarı Hesaplama
Vücudumuzda dolaşan kanımızın içerisinde ortalama 300 gram protein bulunmaktadır. Organizmadaki hücreler ihtiyaçları halinde bu proteinleri alarak kullanırlar. Sporcuların kaslarının güçlü olması ve gelişmesi için kanda yeterli amino asitlerin olması lazım. Proteinin en küçük parçası olan amino asitler antrenmanlar sırasında zorlana kasların yapılanmasına yardımcı olmaktadır. Sporcu beslenmesi hakkında en önemli madde olan protein miktarının tespit edilmesi gerekir. Sporcular buna göre beslenmeli ve diyet programları oluşturulmalıdır. Ancak günlük protein alım miktarı ne olmalı sorusuna yanıt verilmelidir.
Spor yapmayan ve normal fiziksel harekete dayalı yaşam sürenlerin kilo başına 0,8 gram protein almaları gerekir. Örneğin 70 kg olan birey günlük 56 gram protein almalıdır. Ancak bu sporcular ve vücut geliştirmeyle uğraşanlarda farklı olacaktır. Yaklaşık 2 katı daha fazla protein tüketimi yapılmalıdır. Yani 70 kg bir sporcu 105 ile 140 gram protein arasında alım yapmalıdır. Bunu doğal gıdalar veya protein tozları takviyesi ile yapabilirler.
Sporcu beslenmesi hakkında önemli bir detay olan günlük protein alım miktarı, sporcular için kg başına 1,2 ile 2 gram arasında değişiklik gösterir. Burada protein içeren besinlerden de biraz bahsetmek gerekir. Hayvansal proteinler, balık, et, yumurta, süt, yoğurt ve türevlerinde, bitkisel proteinler ise kuru baklagiller, sebze ve tahıllarda bol miktarda bulunmaktadır. Ancak bazen beslenmenin yeterli olamayacağı durumlarda protein tozları takviyesi ile vücut gelişimine destek verilmelidir.