L-Carnitine Nedir, Ne İşe Yarar?
L-Carnitine Nedir?
L-Carnitine, 1980’li yıllarda popüler olan, amino asitlerin ve vitaminlerin akrabası sınıfında bir bileşendir. L-carnitine‘lerin görevi hücrelerde enerji üretmektir. L-carnitine normalde de vücudumuzda iskeletimizde ve kalp kaslarımız bulunan bir bileşendir. Hatta böbrek, karaciğer ve beyinde de oldukça fazla bulunur. Bu sayede besinlerdeki enerji metabolize edilir. L-carnitine doğal olarak et, balık, süt ürünleri ve avokadoda bulunur. Günümüz şartlarında hayvancılıkta suni yemlenme sonucu kırmızı ette bulunan L-carnitine seviyesinde oldukça düşüş olmuştur. Bunun sonucunda günümüzde obezite de artış gözlenmiştir. Doğal beslenen hayvanlarda L-carnitine oranı çok daha yüksektir. O nedenle de mümkün olduğunca doğal beslenmek, doğal kaynaklardan l-carnitine alımını arttıracaktır. L-Carnitine’in supplement olarak kullanımı iste yakın zamanda olmuştur. L-Carnitine, egzersiz ile birlikte oluşan enerji ihtiyacının vücuttaki glikojen depoları yerine yağ hücrelerinden karşılamasıyla yağ yakımına destek olur.
Uyarı: L-Carnitine veya CLA gibi yağ yakımına yardımcı ürünleri piyasada “bitkisel yağ yakımı” , “zayıflatıcı hap” vb tabirlerle satılan ne işe yaradığı belli olmayan ilaç türevi şeylerle asla kıyaslamayınız.
Yeterli seviyede l-carnitine almadan spor yapmak, gereken enerji ihtiyacını vücutta depo edilen yağlardan değil de, kaslarda depo edilen glikojenden kullanılmasına yol açar. Bunun sonucunda ne kadar efor sarf ederseniz sarf edin, çabanızın karşılığında çok daha düşük bir yağ yakımı sonucu alırsınız. Ama eğer takviye olarak l-carnitine alırsanız, vücut ihtiyacı olan enerji yağdan kullanır ve bu sayede daha fazla yağ yakımı gerçekleşir. Ayrıca daha fazla yağ yandığı için daha fazla enerji ortaya çıkar, bu da daha iyi geçen antrenmanlar demek…
L-Carnitine‘in yağ yakımına destek olan bir besin desteği olmasıyla ilgili güvenilir veriler mevcuttur. Sadece yağ yakımı değil, kas inşası dönemlerinde de l-carnitine kullanmak, yağlanmayı en aza indirerek kas inşası yapmanızı sağlar. Diyet döneminde ise bildiğiniz gibi doğrudan yağ yakımını destekler.
Yapılan araştırmalardan sizinle paylaşmak istediğim ilginç bir sonuç ise, l-carnitine‘in spor performansına olan olumlu etkisidir. Nottingham Üniversitesi Tıp Fakültesinde görevli bir grup araştırmacı doktor, 6 ay süren bir araştırmada bir grup sporcuya uyanır uyanmaz ve uyandıktan 4 saat sonra 80 gr yüksek glisemik indeksi olan karbonhidrat ve 2000 mg l-carnitine verilmiştir, diğer gruba ise sadece karbonhidrat verilmiştir. 6 aylık araştırma sonucunda, bisiklet egzersizi sonuçları baz alındığında l-carnitine alan grup %55 daha az kas glikojeni yakmalarına rağmen, %55 daha fazla yağ yaktıkları sonucu alınmıştır. Aynı zamanda l-carnitine alan grup diğer gruba göre %25 daha fazla egzersizi sürdürebilmişlerdir. Bu sonucun sebebi, l-carnitine alan sporcuların kaslarda depo edilmiş glikojeni korurken vücut yağlarını yakabilmesidir. Aynı zamanda daha düşük laktik asit ve daha fazla kreatin(ATP) oranına sahip olmalarıdır.
L-Canitine(Karnitin) Zararlı Mıdır?
L-Carnitine’in bügüne kadar yapılmış araştırmalarında herhangi bir zarar tespit edilmemiştir. En büyük özelliği çok pahalı olmayan ve gerçek manada etkili bir destek ürünüdür. L-Carnitine zaten normalde hücrelerde yağ yakımında kullanılan ve salgılanan bir maddedir, biz L-Carnitine’i dışardan alırsak bu bize yağ yakımı sırasında az önce incelediğimiz araştırmalarda görüldüğü gibi kolaylık sağlar.
Ne kadar L-Carnitine Almalıyım?
L carnitine’i yüksek dozda almanın ekstra bir faydası yoktur, fazlası idrar yoluyla vücuttan atılır ve çok fazla alırsanız karın ağrısı ve ishal yapabilir. Antrenman yapıyorsanız eğer antrenmandan 1 saat önce erkekler 2-3gram(2000-3000mg), bayanlar için ise 1-2gr(1000-2000mg) yeterlidir. Ayrıca rakamlara da çok takılmamanızı öneririm. Bazen 1800 mg’lik kaliteli bir karnitin, 3000 mg’lik orta karar bir markadan daha etkili olabiliyor. Yani her şey o rakamlar değil, ham madde kalitesi.
L-Carnitine’in Faydaları Nelerdir?
- L-Carnitine yağ asitlerini hücreye taşıyarak yağ yakımını hızlandırır. Özellikle CLA yağ asitleriyle birlikte alındığında etkisi artar.
- Yağ yakımını arttırdığı için enerji ve spor verimine olumlu destek olur.
- Özellikle dayanıklılık sporlarında vücudun dayanma kapasitesini arttırmaya yardımcı olur.
- Yoğun egzersizlerde kas kaybını önlemeye yardımcı olur.
- Amino asitlerin akrabası olarak nitelendirilen L-carnitine vitaminlere benzer etkiye sahiptir.
- Vücudumuzda iskelet kaslarında, kalp kaslarında, böbrekte, karaciğer ve beyinde bol miktarda bulunur.
- Vücudumuzda çok önemli fonksiyonlara sahiptir. Özellikle az et tüketenler mutlaka dışardan L-carnitine almalıdır.
Hangi gıdalarda L-Carnitine Bulunur?
- Koyun eti: 210 mg/100 gr.
- Kuzu eti: 78 mg/100 gr.
- Sığır eti: 64 mg/100 gr.
- Tavuk eti: 2.4mg/100 gr.
L-Carnitine Eksikliğinin Sonuçları
- Dokuların yağ bağlaması
- Yağlanma sonucu kalp ve kaslarda fonksiyon bozukluğu
- Yorgunluk hissi
- İyileşme süresinin uzaması
- Bağışıklık sisteminin zayıflaması
- Erkekler için sperm hareketlerinde yavaşlama
- Protein sentezinde yavaşlama
L-carnitine‘i asla piyasada yağ yakıcı adıyla satılan ve insan sağlığını tehdit eden dolandırıcı ilaçlarla sakın KARIŞTIRMAYINIZ. L-carnitine ilaç değildir, BESİN DESTEĞİDİR ve size yağ yakmayı vaat etmez “yağ yakımını kolaylaştırmayı” vaat eder. Gerisi size kalmıştır. Siz hakkını vererek spor yapıp kaliteli beslenip yanında da l-carnitine takviyesi yaparsanız yağlarınızı daha hızlı yakar ve sağlıklı bir zayıflama yaşamış olursunuz. Zaten spor ve diyet yapmadan yağlarınızı yakacağınızı söyleyen bir ilaç duyarsanız oradan kaçarak uzaklaşın.
En İyi Yağ Yakıcı L-Carnitine Hangisi?
Bana en çok soruların soruların başında da bu geliyor. Arkadaşlar L-carnitine ürünlerinde öncelikle kapsül yerine sıvı olanları tercih etmenizi öneriyorum. Sıvı olanlar da ikiye ayrılıyor, saf l-carnitine‘ler ve kompleks l-carnitineler. Kompleks olanlarda ekstradan yeşil çay özü, kafein, krom, vitaminler vs gibi ek takviyeler oluyor. Saf olanlar ise sadece l-carnitine‘den oluşuyor. Bazı kişiler saf tercih ederken bazıları da kompleks tercih edebiliyor. Ben her zaman saf ürünlerden yanayım. Ayrıca l-carnitine ürünleri ile birlikte kullanılmasını mutlaka önerdiğim bir diğer ürün ise CLA, onu da bu yazıdan mutlaka incelemenizi öneririm: CLA Nedir? Ne İşe Yarar?