Steroid Nedir? Steroid Kürleri Zararlı mı?

Steroid adı altında bulunan ürünlerin hepsi İLAÇTIR. Yani supplement veya besin desteği vs asla değillerdir, protein tozu, amino asit vb besin destekleriyle alakaları yoktur. Öncelikle bunu aklınızdan çıkarmayın. Steroidler dünyaca ünlü ilaç  firmalarının ürettiği ilaçlardır. Bu ilaçların hepsi belirli tıbbi sorunları çözmesi için üretilmiştir. Örneğin Clenbuterol isimli ilaç astım hastalarında nefes açıcı özelliği olması nedeniyle astım hastalarına reçeteyle verilen bir ilaç olmasına rağmen, kalp atışını hızlandırdığı ve yağ yakımını arttırdığı etkisinin de bulunması nedeniyle gayri-resmi yollardan vücut geliştirme sporcuları tarafından da tercih edilir olmuştur. Bu örnekteki gibi aslında tüm steroid çeşitleri belirli hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlardır, yani bu ilaçların asıl amacı asla “kas kütlesi kazanmak, yağ yakmak” vb şeyler değildir.

Genel olarak doping çeşitlerini özetlemek gerekirse;

1- Anabolik steroidler: (deca-boldenon-winstrol-primabolon masteron trenbolon vs.),
2- Androjenik steroidler:(testosterone,dihidrotestosterone vb)
3- Yağ yakıcılar uyarıcı ilaçlar: (ventolin-clenbuterol-efedrin-t-3 tiroid hormonu vb ),
4- Anti-öströjenler : yani öströjeni kadınlık hormonunu bloke edici ilaçlar(nolvadex-arimidex-femara) genelde tamoxifen citrat maddesi olan ilaçlardır.
5- Testosterone arttırıcılar: Erkekler için kür sonunda hormon seviyesini yükselten ilaçlar bir nevi dengeleyiciler hcg(pregnyl),proviron.
6- Büyüme hormonları: Genetropion,norditropin, vb hücreleri bölerek parçalar ve kalıcı büyüme yaratırlar..Gençlik hormonudur
cilt güzelleşir kemikler güçlenir vücutta genel olarak bir iyi hal oluşur büyüme hormonunun hücreleri yenilemesi gibi bir
özelliği bulunmaktadır..
7 -İnsülin benzeri büyüme hormonları: insukin humulin m,insulin humulin r,igf-1,mgf bu gruba gire performans
artırıcılarda vücutta insülin hormonu seviyesini uyararak büyüme ve gelişme sağlarlar ve genelde bulk
dönemlerde tercih edilirler.

Gördüğünüz gibi pek çok çeşidi var. Doping ve türevlerinin yan etkileri belli olmamaktadır, kimine hiç bir şey yapmazken kiminde acayip yan etkiler gösterebilmektedir, tabiri caizse tamamen şansa dayalı yan etkisi. Her doping ürünün yan etkileri farklıdır, anabolik steroid çeşitlerinde tüylenme, saç dökülmesi, çeşitli karaciğer ve böbrek rahatsızlıkları, kalp çarpıntısı vb görülebilirken, testosteron hormonu alımında(hormon almayı bıraktıktan sonra) vücudun testosteron salgılamayı bırakıp öströjen hormonunu arttırma ihtimali vardır ki işte kısır olma veya iktidarsızlık muhabbeti burada başlar. Dediğim gibi hepsi ihtimal, şans. Ayrıca piyasadaki bu ilaçların pek çoğunun sahte olduğu konusuna girmiyorum bile. Testosteron diye susam yağı satanları bile gördüm ben. Yani piyasada çok ama çok sahte ürün var. Hal böyle olunca sağlık riski kat kat artıyor.

Büyüme hormonundan bahsedersek, her insanın vücudunda sağlıklı hücrelerle birlikte kanserli hüceler de mevcut(çok düşük miktarlarda) büyüme hormonu kullanımı, hücreleri de yenileyip büyütüyor bu da ciddi bir kas gelişimi sağlıyor fakat yan etki olarak vücudumuzdaki mevcut kanserli hücrelerin de sayısını arttırıp, kanseri tetikleme ihtimali gibi bir etki yapabiliyor. Riske bakın! Tabii herkeste olacak diye bir şey yok fakat böyle bir risk olması bile yeterli değil mi?

Haberlerde veya medyada ara ara gördüğümüz “Kas yapıcı ilaç kullanan sporcu kalp krizi geçirdi” vb haberlerin sebepleri %99 olarak steroid ve türevleri ilaçlardır. Hatta steroidlerin bu olumsuz yan etkileri yüzünden, konuyu toptan ele alıp rastgele haber yapmayı seven haberciler yüzünden protein tozu gibi sağlıklı gıda kaynaklarına bilinçsizce suç atılmaktadır.

Özet olarak steroidler ve hormonlar kas gelişim sürecini ciddi manada hızlandırsa da emin olun hem psikolojinizi hem sağlığınızı bozacaktır ve kullandıktan ve bir süre geçtikten sonra keşke kullanmasaydım diyeceksiniz. Bu pişmanlığı çok kişiden duyabilirsiniz. Kısacası özenmeyin, kullanmayın. Hiç bir şey sizin sağlığınızdan önemli olamaz. Bu sporu sağlığınız için yapın, iyi beslenin, iyi çalışın, supplement desteği kullanın fakat dopinge hayır!

Mutlaka Oku:

Protein Tozu Nedir? Protein Tozu Zararlı mı?

Antreman.net Vücut Geliştirme Programı

Vücut Geliştirme Yapanlar İçin Temel Beslenme Programı

Yorumları Göster (2)