Vücut Geliştirmeye Kaç Yaşında Başlanmalı?

Vücut geliştirme yapmak için en uygun yaş nedir? Kaç yaşında başlamalı? gibi sorular oldukça çok tartışılmaktadır. Antreman.NET olarak sizin için bu konuyu detaylıca inceleyeceğiz. Hadi başlayalım;

Vücut Geliştirme mi Fitness mı?

Öncelikle şu bilgi kirliliğine son verelim. Aslında pek çoğumuz vücut geliştirme yaptığımızı zannedip fitness yapıyoruz. Vücut geliştirme, fitness’ın çok daha ileri seviyesidir. Hani bazen fotoğraflarını gördüğünüz geneli siyahi dev gibi kaslı adamlar var ya, hah işte onların yaptığı spor vücut geliştirme. Vücut geliştirmede sağlık ön planda değildir ve daha fazla büyümek için tüm doping ve hormon türevleri kullanılır. Yani bizim yaptığımız sporla emin olun bir alakası yok.

Peki Fitness Nedir?

Gelelim fitness’a. Burda bizim yaptığımız spor fitness’dır. Yani sağlığın, fitliğin ve gücün bir arada bulunduğu, insanın vücudunu en ideal şekile getirmek için uğraştığı bir spor dalıdır. Hem sağlıklı hem de oldukça faydalı bir spordur. Yani demek istediğim şu, “vücut geliştirmeye kaç yaşında başlanılmalı?” sorusu hatalı bir sorudur zira çocuklara(18 yaş altı) asla vücut geliştirme önerilmez, çünkü dediğim gibi vücut geliştirme maksimum ağırlığa ve maksimum kütleye ulaşma sporudur. Bu da gelişme çağındaki çocukların gelişimi etkiler(ilerde değineceğim) O nedenle biz bu soruyu şöyle sormalıyız “fitness’a kaç yaşında başlanmalı?” işte şimdi oldu.

Fitness’a Kaç Yaşında Başlanmalı

7-8 yaşından sonra her çocuk aktif şekilde spor yapabilir, sporla uğraşabilir. Bu sporları vücut ağırlığı ile yapabileceği sporlardan seçmek çok verimli olur. Örneğin şınav, barfiks, mekik, hafif düzeyde genel ağırlık çalışmaları, bisiklet çevirme vb bir fitness programı çocukların gelişimine katkı sağlayacaktır. Tabi bu yaşlarda çok ağır çalışmalar önerilmez.

13-14 yaşıyla birlikte ergenliğin etkisiyle vücudumuzda(erkekler için konuşuyorum) testosteron dediğimiz erkeklik hormonu artmaya başlar ve kas kütlesi kazanmak daha mümkün hale gelir. O nedenle fitness’a başlamak için daha doğrusu fitness’dan verim alabilmek için ergenlik zamanları başlamak daha doğru olur. Bu da yine çok ağır kilolarla maksimum zorlukta çalışmak demek değildir. İlerisi için altyapı oluşturması yeterli.

Çocukların Fitness Yapmasının Faydası Var mı?

Olmaz olur mu? Doğru fitness yapılırsa(ağırlıklar abartılmadan ve gözetmen eşliğinde) kesinlikle çok faydası var. Koşu, bisiklet vb sporlarda büyüme hormonu normal zamanlara göre %100-%200 oranında artış gösterirken, ağırlık antremanlarında bu oran %400lere çıkabilmektedir. Yani vücut sporla birlikte fazladan büyüme hormonu salgılar, bu da ne demektir? Daha uzun kemikler, daha güçlü kaslar sonucunda daha uzun boy ve daha diri bir vücut. Yani spor yapmak büyüme hormonu salgılanmasını arttırır, bunun sonucu çocuklar daha çabuk büyür,uzar,güçlenir.

Burda dikkat edilmesi gereken tek husus ağırlıkların sınırıdır. Kemiklerin ucunda plaklar vardır. Bu yumuşak doku büyüme durana kadar(18-21 yaşına kadar) yumuşak kalır. Yumuşak kalması demek kemiğin uzama payı var demektir. Fakat ağır sporla kemiklere baskı yapılırsa bu yumuşak plak doku da baskıdan nasibi alır ve artık uzayamaz, bunun sonucu da kemikler kısa kalır yani doğal olarak da boy kısa kalır.

Kısacası bu sporun doğru yapılırsa gelişim için iyi yönü gerçekten çok fazla, yanlış yapılırsa da yukarda bahsettiğim gibi yan etkileri mevcut. Ağırlık konusunda da gözünüz korkmasın yani boyun kısa kalması için ciddi şekilde ağır çalışmak gerek normal ağırlıklardan bahsetmiyoruz.

Vücut geliştirme boy kısaltır mı konusunda daha detaylı birli almak istiyorsanız bu yazımızdan devam edebilirsiniz : Vücut Geliştirme Boyu Kısaltır Mı?

Yorumları Göster (6)